5 שאלות שחובה לשאול את בונה האתר של העסק שלכם
בעל עסק, מנהל שיווק, מנכ"ל – רגע לפני שאתם מחליטים על הקמה או שדרוג של אתר האינטרנט שלכם הנה 5 שאלות שאתם חייבים לשאול את מי שעומד לבנות לכם את האתר
כל עסק צריך אתר אינטרנט, זאת אקסיומה. אתר אינטרנט הוא הציר המרכזי של שיווק העסק באינטרנט. למה ציר מרכזי? מכיוון שאתר אינטרנט מאפשר לנו למקד את קהל המבקרים בו למטרה העסקית לשמה הוא נוצר. אתר אינטרנט עצמאי של העסק ייבנה בצורה שאנחנו רוצים, עם התכנים שאנחנו רוצים וחייב לאפשר גמישות מלאה לעסק להציג או להדגיש את הדברים שחשובים לו . אם המטרה העסקית היא מכירה ישירה באתר – חייבים להדגיש את המוצרים, אם המטרה היא יצירת לידים למכירות חייבים להדגיש את מהות השירות של העסק והייחוד שלו וכך הלאה.
נושא בניית האתרים התפתח מאד בשנים האחרונות והיום יש נטייה לבנות אתרים המבוססים על מערכות ניהול תוכן, מערכות שמאפשרות לבעל העסק לעדכן בעצמו את תוכן האתר. כבר מזמן לא בונים אתרים לפי מספר הדפים (אם מישהו מציע לכם אתר במחיר המבוסס על דפים… תגידו לו מיד "תודה, לא!").
מערכות ניהול התוכן ( Content Management System) הפכו להיות כל כך נפוצות וזולות, שהשוק מוצף בהצעות לבנייה ואחסון אתרים במחירים נמוכים ממש. אבל, בחיים כמו בחיים, סימפטום המחיר הנמוך יכול להוביל לאכזבה קשה, אכזבה שבעקבותיה מקים העסק אתר חדש, משלם כפול על הקמת האתר ודוחה את השגת המטרה העסקית בכמה חודשים (במקרה הטוב).
אז לפני שאתם מחליטים, מתפתים למחיר זול ומתאכזבים –
הנה 5 שאלות עקרוניות שאתם צריכים לשאול (ולקבל תשובה טובה) ממי שמתעתד לבנות לכם את האתר של העסק:
(קליק על כל שאלה יפתח את ההסבר המלא)
1. על איזו מערכת ייבנה האתר?
זוהי אולי השאלה החשובה מכולן. המערכת עליה יתבסס האתר תלך אתכם לאורך כל הדרך, שינוי מערכת יצריך, בדרך כלל, הקמה של האתר מחדש.
איזו מערכת לבחור? ראשית, זאת חייבת להיות מערכת המאפשרת ניהול תוכן (ראו בשאלה הבאה) ועדיף לבחור מערכת המבוססת על קוד פתוח, כזאת שניתנת להתקנה בחינם. שתי המערכות המובילות לניהול תוכן שעונות על הקריטריון הזה ואשר תומכות בעברית הן – WordPress ו Joomla. מערכת נפוצה נוספת המיועדת לחנויות מקוונות היא Magento.
אישית, אני מעדיף את מערכת Wordpres מכיוון שהיא הרבה יותר קלה לתחזוקה גם על ידי מי שאינו מתכנת. (ראו מאמר שכתבתי בנושא הקמת אתר לעסק על גבי מערכת וורדפרס)
מה לא לעשות?
בשום אופן אל תבנו את האתר של העסק על מערכת לניהול תוכן פרטית של בונה האתרים ולא משנה כמה היא טובה (או זולה) – למה? מכיוון שאין צורך "להתחתן" עם חברה שפיתחה מערכת לניהול אתרים משלה כשיש בחוץ מערכות מעולות שכל העולם מכיר ורבים יודעים לתחזק, לשדרג או להגדיר אותן. מערכות פתוחות, אלה שציינתי למעלה, מאפשרות גמישות מלאה עכשיו ובעתיד בניהול האתר והאחסון שלו על גבי הרשת.
עצה ממני – בנו את האתר על וורדפרס או ג'ומלה, אין היום אתרים שאי אפשר לבנות על מערכות כאלה!
אישית – אני מעדיף את וורדפרס, בלי להתלבט בכלל!
2. האם אנחנו יכולים לעדכן את האתר בעצמנו?
אני מניח שהשאלה עצמה מסבירה את העקרון לפיו עלינו לנהוג – כמה שפחות תלות בבונה האתרים.
שלא תבינו לא נכון, ישנם בוני אתרים מוכשרים, אמינים בעלי תודעת שירות גבוהה שהם בדיוק מה שהעסק שלכם צריך.
אבל בעסקים כמו בעסקים – לא כדאי לנו להיות תלויים בגורם יחיד בנושא כל כך חשוב כמו אתר האינטרנט של העסק.
ניהול התוכן הוא הנושא החשוב ביותר בשיווק מתמשך באינטרנט. רוב בעלי העסקים גם מוצאים אותו כקשה מכולם. היות ונושא התוכן הוא כל כך קריטי, אנחנו צריכים להיות מסוגלים לעדכן ולערוך תוכן באתר בעצמנו. גם אם העסק מחליט לתת לספק חיצוני לנהל את התוכן באתר עדיין המערכת צריכה להיות פשוטה וקלה ועדיף מערכת שמנהלי תוכן מכירים בוודאות (וורדפרס וג'ומלה… זוכרים?)
3. איפה מאוחסן האתר והאם נוכל לקבל את פרטי הגישה לשרת האחסון?
זאת נקודה קריטית באמת.
אתר אינטרנט בנוי מאוסף של קבצים (טקסט, גרפיקה, תמונות וכד') ומבסיס נתונים שיושבים על גבי שרת אחסון אתרים.
גישה לקבצים האלה מאפשרת שליטה מוחלטת באתר וגמישות מלאה בבחירה של ספק האחסון.
התחרות בשוק שירותי האחסון היא מטורפת ומחירי האחסון צנחו בשנים האחרונות לרמות מחיר נמוכות ביותר.
אבל לא רק מחיר האחסון קובע, בעצם המחיר זה הפרמטר האחרון בבחירת שירות אחסון אתר לעסק.
חשובה יותר הזמינות והאמינות של ספק השירות, המיקום הפיזי של השרת ( לצורך הדוגמא: שרת אחסון שיושב ברוסיה, בהודו או בסינגפור לא יספק שירות יעיל לישראל). חשיבות גדולה יש לשירותים האחרים אותם מספק המאחסן – מספר תיבות האימייל, מערכת בקרה פשוטה, מערכת ניהול קבצים או מערכת שמגישה את האתר למנועי חיפוש.
אז מה לשאול את בונה האתר?
- איפה מאוחסן האתר ומי הספק שמתחזק את שרת האחסון?
- האם נקבל גישה ישירה לקבצים (מה שנקרא FTP) ?
- האם נקבל גישה למערכת הבקרה של האחסון עצמו (לא רק של האתר)?
- האם נוכל לאחסן את האתר על שרת אחסון משלנו?
נורה אדומה!
אם בונה האתר מתחמק, מגמגם ולא עונה על השאלות האלה ב"כן" חד משמעי – חפשו מישהו אחר!
הערת הבהרה: חלק מבוני האתרים נמנעים מלתת פרטי גישה לקבצים בדיוק מאותה סיבה שבעל האתר רוצה אותם. אסביר – גישה לקבצי האתר מאפשרת לשנות קבצים, למחוק וכדומה, למי שלא הבין, היא מאפשרת גם חבלה באתר (מכוונת או לא מכוונת). לכן, כשאתם מבקשים פרטי גישה לקבצים, בחנו את תגובת בונה האתר, אם הוא מסרב ללא כל סיבה – חשוד, אבל אם הוא מסרב בנימוק שהוא אחראי על תקינות האתר ולא יוכל לקחת אחריות אם מישהו אחר נוגע בקבצים – צודק. אפשר תמיד לנסח מכתב שאומר שעם קבלת הגישה לקבצים, בונה האתר מסיר מעליו אחריות לתקלות כתוצאה משינוי קבצים – לשיקול בעל האתר.
אמרתי שמחיר האחסון הוא לא הפרמטר הכי חשוב, זה נכון במידה וזה מחיר הגיוני. התעקשו לקבל הצעה כתובה על מחיר האחסון החל משנה שנייה ואילך. ועוד משהו – החתימו את בונה האתר על מסמך שקובע שקבצי האתר, התבנית עליה הוא בנוי, קבצי התוכן שלו והדומיין הם רכושכם הבלעדי.
מה כולל האתר – זה הויכוח הכי שכיח בין העסק לבונה האתר שלו. לעולם לא מתחילים עבודה על אתר לפני שברור לכולם מה הוא מכיל – איך הוא נראה, איך מסודר התוכן, איזה תמונות הוא יכיל וכד'. וודאו שהתמונות באתר הן חוקיות ולא הועתקו משום אתר אחר, הדבר נכון כמובן גם לתוכן האתר – לעולם הוא יהיה מקורי. אז מה לשאול את בונה האתר?
לסיכום, אתר אינטרנט הוא מרכיב יסודי בשיווק העסק באינטרנט ויש חשיבות גדולה לעיצוב שלו, לתוכן שבו ולזמינות שלו. אבל גם אם יש לנו אתר לתפארת זה לא אומר שמעכשיו הלקוחות יזרמו לעסק האמת, המרה, היא שללא שיווק רציף ומתמשך שום אתר, מדהים ככל שיהיה, לא יביא את התוצאות המיוחלות. קריאת המשך לבוני אתרים בוורדפרס – סדנה לבניית אתר בראייה עסקית קריאת המשך לבעלי עסקים – בניית אתר לעסק על מערכת וורדפרס מי יבנה את תוכנית השיווק באינטרנט לעסק שלכם? הקליקו כאן4. כמה יעלה האחסון, עכשיו ובעוד שנה?
אבל למחיר יש חשיבות גדולה יותר – אחת השיטות (המלוכלכות, יש לומר) לניצול עסקים היא פיתוי הלקוח באמצעות מחיר זול מאד לבניית האתר ולאחסונו בשנה הראשונה,
ואז… להגיש חשבונית מנופחת על מחיר האחסון החל משנה שנייה. אם לא הקפדנו על הנקודות שכבר ציינתי, יש בפנינו שתי ברירות: האחת לבלוע את הצפרדע ולשלם, והשנייה לבנות אתר חדש אצל ספק אמין יותר (אאוץ' !)
תחשבו על זה כמו על גרפיקאי שלא נותן לכם את קבצי המקור של העבודה שעשה בשבילכם – הייתם עובדים איתו? אני מניח שלא.5. מה כלול בהצעת המחיר? גרפיקה? תמונות? תוספים?
השיטה הכי פשוטה להמנע מכך ולקבל בדיוק את האתר שאותו רציתם – אפיון האתר
במידה ובחרתם להקים אתר על מערכת וורדפרס, למשל, תוכלו להוסיף לאתר כמעט כל רכיב ופונקציה שתרצו בתור תוסף לאתר (בחינם או בתשלום).
לדוגמא: כפתורי שיתוף, טפסי יצירת קשר, גלריית תמונות מתוחכמת, טפסי הרשמה לרשימת תפוצה, חלון קופץ עם המבצע האחרון ועוד ועוד.
5 שאלות שחובה לשאול את בונה האתר של העסק שלכם
מאמר כל כך אמיתי מהסוג של "המלך הוא עירום", אני מניח שיש כמה חברות בניית אתרים שמאד יכעסו על גילוי הדעת הזה – אבל מי ששומר על הגינות לכל אורך הדרך לא מפחד!